Tuesday, February 22, 2011

Cinta akan Cinta I

Dengan nama Allah yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani.

Telah datang satu bicara antara mereka yang mabuk di dalam cinta akan perihal Cinta. Telah wujud sejak sekian lama kisah cinta agung ini.

Antara kasih dan cinta yang agung bagi mereka yang memandang dengan hela nafas yang sama. Setiap hujung hembusan nafas adalah kalimah mulia yang menyebut hanya nama Cinta. Dan tidak ada yang lain selain dirinya yang selalu dicinta, dipuja, diletakkan pada tempat yang teratas.

Bicara mereka yang mabuk dengan kefanaan cinta membawa mereka untuk mencari, untuk kenal dengan Cinta. Mula pada Cinta itu adalah saat perkenalan yang pertama. Tidak akan datang selain kisah cinta ini melainkan dengan Cinta itu sendiri. Dan kenal akan Cinta itu adalah dengan kuasa Cinta itu sendiri.

Biarpun engkau lalai dengan Cinta. Meskipun engkau lupa akan Cinta. Walaupun engkau tidak pernah percaya akan Cinta.

Tetapi Cinta itu tidak pernah lupa.

Cinta itu tidak pernah lalai.

Kerana Cinta itu adalah hakikat.

Hakikat kepada keabadian seluruh alam. Dan setiap langkah, setiap nafas, setiap kata yang terucap tidak ada yang lain mampu untuk memungkinkannya melainkan dengan kuasa Cinta.

Dan kalimah cinta teragung itu adalah sebagai janji keramat yang terikat antara Cinta dan Sang Pencinta.

Wujud akan segala yang terpampang di hadapan mata adalah kerana Cinta. Tidak ada satupun yang mungkin kecuali dengan Cinta. Telah datang sekalian itu daripada Cinta dan kembalilah segalanya kepada Cinta.

Sekiranya engkau tidak kenal akan Cinta maka lihatlah aku, lihatlah dirimu, lihatlah sekalian alam; segalanya adalah Cinta. Kerana Cinta itu meliputi segala sesuatu.

Kerana Cinta itu adalah hakikat.

Dan abdikanlah diri ini demi kerana Cinta. Serahlah segalanya kepada Cinta untuk cinta. Akhir, sedarlah bahawa tiadalah sesuatu pun yang wujud kecuali Cinta.

Kenal akan diri. Kenal akan Cinta. Kenal akan Hakikat.

Dialah Cinta, Dialah Kebenaran Mutlak,
Dialah Cinta, Dialah Yang Menghidupkan,
Dialah Cinta, Dialah Yang Memelihara.

No comments: