Saturday, May 12, 2007

Nikotintah.

Kali ni takde da post pasal mende2 yang tak berkaitan ngan aku. Kali ni post untuk aku gak. Saje nak tulis,takde mende lebih berpaedah nak buat. Pagi2 buta camni baik aku tidor jer... tapi mata berat camner pun takleh nak lelap. Surf internet jer la. Kepala pun dah makin serabut, kerja banyak lagi tak setel, tapi gaya rilek jer, nape ntah. Buat sakit kepala jer pun pikir. Macam yang aku slalu cakap ak, mende senang takyah pikir susah. Cakap pandai ah. Tapi, suka kot pikir susah... tambah sket level of difficulties dia. Hari ni brapa aribulan ah? 12 Mei, ari Sabtu. Tup-tap2 Sabtu dah. Hmmm...
Baru seminggu dok umah, rasa boring tahap muktamad dah. Mungkin aku ni dicipta bukan untuk duduk sajer tak buat ape kot. Ke mungkin aku saja nak pikir macam tu. Dengan bekalan nikotin semakin kurang, semakin lemau kepala otak jadik eh.
Bebudak lain pegi mana ah?
Ooo, diaorang dah kerja, aku jer yang tak abih2 blaja lagi. Esok lusa abih la. Ye tak? Aku ni menulis gaya macam berbual ngan orang jer. Bukan ada orang pun. Cakap ngan hantu macam Jangan Pandang Blakang. Jemput la masuk....
Dah mengarut abih dah ni. Esok Ahad, lagi jem. Tak tau nak buat aper. Baik tido jer. Tido, tido, tido, tido... Level of productiveness = sifar. Level moral = sifar. Kene ada sumber nikotin gak ni, baru otak jadik cerdas.
Dah seminggu dah kat umah. Tiap2 malam, tido tak pernah ada mimpi. Tutup mata, bukak mata dah cukup 8 jam. Tapi slalu gak ah melarat ke 12, 14 tak pun 16 jam. Dia memang setting nombor genap jer tido. tak pernah lagi nombor ganjil. Tido malam tak bermimpi. Rugi ooo. Mimpi masa tido lebih kurang macam adventure gak ah. Macam2 boleh jadik. Tapi bukan ingat pun, cuma bangun pagi tu rasa macam dah tido ah. Ni tido serupa macam kelip mata jer, baik takyah...
Aku rasa sebab tak cukup nikotin. Hipokrit gak aku ni. Kat umah bukan men lagi tak merokok. Tapi kat luar, naga pun boleh batuk kalau duduk sebelah aku. Tak pernah jari ni tak pegang rokok. Bukan tak pernah ah, tapi jarang. Logik sikit dak? Ikut la...
Seminggu kat umah ni la antara seminggu paling tak produktif skali dalam tahun ni. Langsung takda hasil. Kalau kerja2 macam tolong kerja umah tu takyah kira ah, tu memang wajib buat. Kang mak sumpah jadik bodoh kang, tak ke naya. Anak mak... Hehe.
Tak produktif ni maksud aku la kan, takde hasil yang aku buat untuk diri aku sendrik, takder aktiviti nak dijalankan masa cuti. Betul2 bercuti aku ni. Kosong. Empty. Vakum. Macam time aku kerja pak guard kat Putrajaya dulu.
Antara pekerjaan yang paling seksa pernah aku buat. Bukan physical torture, tapi mental torture. Mak aih. Tiap2 ari berperang dengan minda. Boleh jadik bodoh tak buat apa untuk 12 jam dok saja. Orang lain slalu cakap, alah.. duduk tak buat aper jer pun. Hah, cuba try test tengok. Boleh tahan ke dak. Cakap memang senang, buat baru tau.12 jam straight untuk sebulan, 30 hari, tanpa cuti. Lama tu jer aku btahan. Lagi lama aku dok situ, boleh gila gak. Tobat dah tanak kerja macam tu lagi....
Wohoho, ni dah tahap merapu gila dah ni. Menulis tanpa perancangan. Unplanned writings. Bagi nama yang sedap yang aktivitinya tak brapa nak sedap. Dah la tu, perut pun da lapar. Makan, tido, bangun jap lagi makan lagi tido lagi.
Paling produktif skali...

Thursday, May 10, 2007

Look & See

We see only what we wanted to look,
We turned a blinded eye towards those that we hate,
There's never an evil in those we love ,
but there's never a good in those we hate.
---
But, never to be surprise,
That sometimes,
The loved ones is the devil in guise.
---
And, pretend to laugh,
When the cold steele strikes shut the coffin,
The innocent were hung dead,
and the guilty roams free,
just because we choose to look,
but not to see.